Bogendokter

Bogendokter

Bogenpleisters

De laatste paar weken stonden in het teken van reparaties en het wel of niet redden van een aantal bijna mislukte bogen!

Reflex/deflex

De in de vorige post beschreven Reflex/deflex met de enorme splinter is gered! Nadat ik op beide armen een nieuw stuk buik opgelijmd had ben ik begonnen met tilleren. Dit was een behoorlijke uitdaging vanwege de grote reflex die was ontstaan door het trekken van de bamboe na het afschuren van de buik. Ik wilde de uiteinden niet te dun maken vanwege de opgelijmde ipé (zodat ik nog genoeg hout onder de extra lijmlaag over heb) dus dan is er maar 1 oplossing, de armen heel smal maken. Dit is een nog grotere uitdaging met veel reflex omdat iedere onnauwkeurigheid de uitlijning van de armen kan beïnvloeden. De boog is uiteindelijk 43 pond op 28 inch geworden en is door de smalle tips en de grote reflex de snelste boog die ik ooit gemaakt heb! Nu afwachten hoe de opgelijmde stukken het houden.

Reflex/deflex

Ipé flatbow

Ook was ik begonnen met een ipé flatbow voor een jongen op de club. Deze was eigenlijk af maar door een slechte batch ipé had hij allemaal compressiebreuken. Ik wilde hem eigenlijk weg doen maar besloot door de ervaring met de mislukte reflex/deflex om ook hier een stuk van de buik af te schrapen en er een nieuwe buik op te lijmen.
Hier heb ik twee stukken massuranduba voor genomen. De uieinden bij het handvat heel dun geschuurd zodat ik deze over de fades naar het handvat kon lijmen zoals je veel bij fiberglas bogen ziet. Deze reddingsoperatie is dus ook geslaagd! En de boog is er eigenlijk alleen maar mooier op geworden want de kleurencombinatie van de verschillende lagen is erg fraai uitgepakt.

Ipé Flatbow

Monkey mollegabet

Een clublid had een kompleet zwart gelakte mollegabet van Wim Gibbon. Het handvat van deze boog was ingescheurd maar de armen zelf waren nog onbeschadigd. Hier is echt een Bogendokter nodig! Ik heb de boog eerst kaal geschraapt om te zien of er niet meer beschadigingen waren en dit zag er goed uit. Toen het gehele handvat eraf geschuurd en een extra lange nieuwe laag opgelijmd. Deze onderste laag extra lang gelaten zodat ik het nieuwe handvat extra lang kon laten over lopen in de werparmen. Dit om te voorkomen dat het handvat eraf zou ploppen als je de boog zou uit trekken. Door het nieuwe stijve handvat (het originele handvat boog iets mee tijden het uittrekken) en door het iets langer overlopen van het handvat in de werparmen is de boog iets zwaarder geworden maar hij schiet gelukkig weer.

Monkey mollegabet


Glue up

glue up

Massuranduba voortgang

De massuranduba flatbow is volledig ingeschoten, nu moet hij nog afgewerkt worden, zodra hij geschuurd en in de olie gezet is maak ik foto’s van het eindresultaat.

Nieuwe bogen

Inmiddels ben ik aan een flink aantal nieuwe bogen begonnen. Dat lange ding met die lading klemmen in onderstaande foto is een longbow opgelijmd met ipé op de buik, amerikaans esdoorn als kern en bamboe op de rug. De kern is getaperd naar de uiteinden. Deze boog wordt voor iemand op de club en het is de bedoeling dat hij erg soepel gaat worden, speciaal voor het doelschieten. Ik heb hem dus bijna geen reflex gegeven tijdens het lijmen en laat hem lekker lang.

Flight bow

De foto van gebogen vorm met gaten is één arm van een mollegabet flight bow. Altijd al een boog willen maken die speciaal bedoelt is om een pijl zo ver mogelijk weg te schieten. Dit kan natuurlijk met elke boog en pijl maar je kunt het ontwerp van een boog ook aanpassen zodat dit in theorie nog beter gaat.

Ik had twee korte stukken ipé over, zonde om niks mee te doen dus ik heb besloten hier een lange recurve in te lijmen en de twee armen te “splicen”. Dit doe ik waarschijnlijk met wat deflex op een blok eiken waar ik later het handvat uit rasp. Dit verhaal krijgt als alles goed gaat met het verlijmen van de losse onderdelen nog een flink aantal updates. Als ik de boog schietend krijg komt het belangrijkste van flight schieten aan de beurt: de pijlen!

Reflex deflex

De reflex deflex uit onderstaande foto is een experiment met een andere soort bamboe. Dit is voor zover ik heb kunnen achterhalen “madake” bamboe en deze soort zou een stuk krachtiger moeten zijn dan de gewone moso bamboe die ik normaal gebruik. Om dit enigzinds te kunnen vergelijken heb ik deze boog hetzelfde opgezet als de laatste reflex/deflex boog (Eik reflex deflex)

Helaas was ik tijdens het raspen van het zijprofiel een beetje te enthousiast en trok ik een enorme splinter uit de ipé in het onderste deel van de reflex (een splinter van 15 cm lang, auw!), echt op een cruciaal punt dus. Na een week toch maar eens gekeken of er nog iets te redden viel (alleen omdat hier die andere bamboe op zit!) Ik heb toen het grootste deel van de buik afgeschuurd tot ik voorbij de scheur was. Tijdens het schuren trok de bamboe het geheel in een steeds grotere reflex dus wat betreft de bamboe zit het wel goed!
Na het schuren een nieuw stuk ipé op de buik gelijmd. (zie foto onderaan) Ook dit was niet helemaal lekker gegaan want toen het geheel droog was had die nieuw opgelijmde arm véél meer reflex dan de andere! Hmmm wat nu? Toen maar besloten die andere arm ook te schuren en er een nieuw stuk op te lijmen.
Gelukkig gebeurde hier hetzelfde tijdens het afschuren van de buik en trok de bamboe dit ook in een flinke extra reflex. Hier ook een nieuw stuk ipé opgelijmd en na het drogen het geheel gladgeschuurd. Ik zit dus nu met een enorme reflex en twee opgelijmde stukken op de buik…. Ben erg benieuwd of ik hier nog een schietende boog uit kan halen!

Flatbow

Voor de reflex deflex boog ligt een pyramide flatbow. Deze is opgelijmd met ipé en bamboe en wordt voor een jongen op de club. Deze moet ongeveer 42 pond op 30 inch worden dus ik heb de lengte van de boog nu op 70 inch gezaagd. Hij wil ook wat fancy schilderwerk dus dit kan nog wel eens leuk worden! Ik ben inmiddels begonnen met tilleren dus volgende week meer!

Hazelaar holmengaard

De hazelaar holmengaard uit dit bericht: hazelaar holmengaard heeft een speciaal plekje in de huiskamer gekregen samen met een drietal jachtpijlen. Hij lag toch maar stof te happen in mijn bogenrek (zoals vele anderen oeps)


Massuranduba flatbow update

massuranduba flatbow handle

Tilleren

Na het grove shape werk met mijn trekmes ben ik overgestapt op de rasp om de buik wat dunner te maken. Dit doe ik altijd tot de armen een beetje beginnen te buigen als ik er flink wat kracht op zet. Hierna begint het preciezere tillerwerk met de schraper. Voor deze boog heb ik de uiteinden wat stijf gehouden met als gevolg een soort holmengaard tillervorm. De uiteinden kan ik dan lekker smal maken voor een hogere pijlsnelheid.

Handvat

Omdat dit eigenlijk een soort testboog voor me is heb ik ook eens wat geprobeerd met het handvat. Pijlopleggers hou ik niet van maar een “pistolgrip” is eigenlijk wel lekker. Dit in een gematigde vorm uit het handvat geraspt maar dan zonder de pijloplegger zodat je wel vanaf de hand kunt schieten

Inschieten

Nadat ik een stuk of 50 keer geschoten heb is de tiller enigszinds veranderd en heb ik de onderste arm nog flink wat afgeschraapt. Daarna op de club ingeschoten op 25 meter, ging prima! 44 pond op 28 inch.


Massuranduba flatbow

Massuranduba flatbow

Nieuwe houtsoort

Vorige week een voor mij nieuwe houtsoort in stukken laten zagen: Massuranduba! (Ook wel bulletwood of paardenvleeshout)
Dit is een veelgebruikte tropische hardhoutsoort en het schijnt net als ipé goed tegen compressie te kunnen. Om deze houtsoort te leren kennen heb ik besloten er eerst een eenvoudige pyramide flatbow van te maken. Meteen een stuk bamboe met wat reflex erop gelijmd en wat losse reststukken bamboe en eik als handvat.

Daarna de middenlijn bepaald en de pyramide boogvorm afgetekend. Met ipé haal ik deze vorm er altijd uit met behulp van raspen omdat het erg snel splijt als je dit met een trekmes doet. Dit was met de massuranduba totaal geen probleem! Ondanks de harde reputatie van deze houtsoort gleed mijn trekmes er als boter doorheen en was de basisvorm erg snel af. Daarna twee stukjes meranti als tipoverlays op de punten gelijmd zodat ik komende week kan beginnen met tilleren.


Bloggen

Leonwood blog

Bloggen dus…

Hoe gaat dat dan eigenlijk?
Wel, aangezien deze site eigenlijk alleen over mijn bogen gaat, wil ik hier proberen elke week een kort verhaaltje te schrijven over de bogen waar ik op het moment aan werk. Dit zal er waarschijnlijk op neerkomen dat ik ééns per maand een paar gare foto’s van mijn mobiel post… Anyways, voor degene die dit leest, veel plezier!