Meidoorn Flatbow

Meidoorn Flatbow

Lokale houtsoorten

Één van mijn bogenbouw missies is om van zoveel mogelijk witte houtsoorten uit de buurt een boog te maken, op dit moment is hazelaar duidelijk mijn favoriet maar dat heeft meer te maken met het feit dat het voor mij zo makkelijk te vinden is.
Ik was al een tijdje op zoek naar een stuk meidoorn voor een meidoorn Flatbow maar kon nergens een recht stuk vinden dat in ieder geval lang genoeg was voor een halve boog. Op een gegeven moment tijdens een zoektocht naar wat hazelaar draai ik me om en zowaar…. Er staat er gewoon een op mijn pad;-)
Er zat een flinke “dogleg” aan één kant en aan de andere kant kwam onder de bast een lange scheur/inkeping tevoorschijn met een twist van 45 graden, hmmmm gaan we hier wel mee verder?
Na zeker 6 hittebehandelingen om de twist aan de ene en de kromme poot aan de andere kant eruit te krijgen hebben we er toch een boog uit gekregen. Waarschijnlijk wat “overbuild” maar een leuk experiment!

Update: Ik heb deze boog inmiddels wat bijgewerkt door vooral de laatste 20 cm van beide armen smaller en dunner te maken:

Meidoorn flatbow

Stats:

Houtsoort: meidoorn
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 56 lbs op 28 inch
handvat: opgelijmd stukje acacia
Extra’s: Hard maple tip overlays


Fotos:

Reflex deflex mollegabet

Reflex deflex mollegabet

Verschillende stijlen combineren

De mollegabet die ik voor mijn dochter gemaakt heb is nogsteeds één van de fijnste bogen om mee te schieten. Het is maar een boog van 30 pond maar toch erg snel en soepel. Nu had ik eerder geprobeerd een mollegabet voor mezelf te maken, maar die had ik veel te dun gemaakt bij de overgang van de stijve uiteinden naar het buigende deel. Die was dus ontploft na een paar keer schieten, oeps foutje;-)
Nu liep ik al een tijdje met het idee om de reflex/deflex boog te combineren met een mollegabet. Deflex vanuit de handvaten en de reflex in de stijve tips lijmen. Om de reflex er iets makkelijker in te krijgen heb ik stukken padoek op de ipé gelijmd en daar later de bamboe overheen gelijmd. De overige stukken padoek gebruikt op het handvat en de powerlam om te voorkomen dat het handvat loslaat tijdens het buigen.

Stats:

Houtsoorten: ipé, padoek, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
handvat:acacia, padoek
Extra’s: padoek inserts in uiteinden, padoek powerlam, zebrano tip overlays


Foto’s:

Hazelaar HLD

hazelaar hld

Geen platte buik

Eén van mijn favoriete bogenbouwers die vaak bogen post op het primitive archer forum is Simon Siess (primitive-bows.com) uit Duitsland. Hij maakt echt prachtige bogen en is een paar jaar geleden begonnen met zogenaamde “Hollow Limb Design” bogen. Hij heeft de theorie dat vooral bij kleine diameter takken het uithollen van de armen aan de buikzijde een betere verspreiding van de druk oplevert, alsmede een lichter totaalgewicht. Dit wilde ik al een tijd proberen dus een redelijk dunne tak genomen om een hazelaar hld testen.

Het uithollen van de armen in eerste instantie met een hole steekbeitel gedaan en later met een schraapstaal. Dit werkte eigenlijk erg makkelijk met hazelaar. Gaat niet erg snel natuurlijk maar je hebt fantastische controle.

Omdat ik erg van selfbows met “flipped tips” hou en om de boog nog wat meer te laten werken voor de test heb ik na het eerste opspannen de tips dus gebogen met stoom. De boog kwam precies op 50 pond op 28 inch uit en heeft tot op heden bijna geen set. Dit is best bijzonder voor een 64 inch selfbow met recurves.
Omdat dit een relatief dunne tak was en ik deze over de lengte gespleten heb vond ik het handvat wat dun dus daar heb ik nog een stuk mahonie opgelijmd.

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
Handvat: mahonie, paracord wikkel
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Ipé bamboe pyramide

pyramide boog

Pyramide boog

Na een aantal verschillende pyramidebogen en de laatste korte “pyramide holmengaard achtige” wilde ik nu een wat langere versie met een iets hoger trekgewicht maken. Iets langer omdat dit soepel schiet, en wat zwaarder om de pijlsnelheid wat op te krikken.
Geen pijloplegger deze keer maar wel een deuk in het handvat omdat dit erg fijn in de hand ligt. Ik maak deze deuk altijd in het exacte midden waardoor de boog goed balanceert in de hand.
Met een paar inch reflex opgelijmd en de tips smal gemaakt om de handschok te minimaliseren en de pijlsnelheid te verhogen.
Het donkere bamboe op sommige plekken nog wat donkerder gemaakt met wat verf en afgewerkt met danish oil.
Tot op heden één van mijn favoriete bogen om mee te schieten!

Stats:

Houtsoort: ipé met bamboe rug
Lengte: 68 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
Handvat: acacia, mahonie, geperst bamboe
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Eik reflex deflex

Eik reflex deflex

In opdracht

Na een aantal reflex/deflex modellen heb ik steeds een en ander aangepast aan de hand van ervaringen door het schieten van deze modellen, in dit model heb ik de deflex vanuit het handvat iets minder gemaakt en de reflex in de tips juist wat meer. De reflex zit er in opgespannen vorm nog mooi in maar wordt tijdens het uittrekken langzaam recht tot fulldraw. In combinatie met de deflex is dit een erg soepele boog om uit te trekken.
De kern is gemaakt van een strook eik en deze is getaperd van 5 mm in het midden naar 1 mm naar de uiteinden onder de tip. Deze boog is speciaal gemaakt voor een clublid en heeft dan ook zijn specifieke specificaties van 38 lbs op 26 inch treklengte.

Stats:

Houtsoorten: ipé, eik, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 38 lbs op 26 inch
handvat:acacia, eik
Extra’s: zebrano tip overlays


Fotos:

Maple core longbow

maple core longbow

Kleur contrast

De vorige drielaags longbow was me erg goed bevallen dus nu wilde ik er ook een voor mezelf. Wederom wilde ik ipé op de buik en omdat ik goede dingen gelezen heb over amerikaanse/canadese esdoorn wilde ik dit als kern gebruiken. Esdoorn is relatief licht en kan erg goed tegen scheurkrachten, perfect om als kern te verlijmen dus! Voor het kleurcontrast een gestoomde donkere bamboe backing die ik nog wat donkerder wilde maken op de naden van het bamboe met verf.
De kern weer getaperd van 5mm in het midden tot 1.5mm bij de tips en opgelijmd met een lichte reflex. Om de boog lekker snel te maken is hij over het geheel erg smal gemaakt. Nadat ik er een paar keer mee geschoten had vond ik hem nog iets te zwaar dus heb ik er nog ongeveer 5 pond vanaf geschraapt tot 45 pond.

Stats:

Houtsoorten: ipé, amerikaans esdoorn, bamboe
Lengte: 72 inch
Trekgewicht: 45 lbs op 28 inch
handvat:leren wikkel met zwart draad
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Tri-lam longbow

Tri-lam longbow

Lange jan

Een vriend van me die een half jaar met een fiberglas recurve van de club had geschoten vond het tijd worden om met een houten boog te gaan schieten. Hij wilde graag een longbow dus dit leek me een mooie kans om een meerlaags boog te maken. Ik vind ipé een fantastische houtsoort en helemaal in combinatie met bamboe maar het is wel een zware houtsoort. Die vriend van me is twee meter lang dus de longbow moest ook minstens zo lang worden. Om nog een beetje een efficiente boog over te houden heb ik in het midden een laag padoek gelijmd. Deze laag is getaperd naar de uiteinden zodat er bij de slanke tips nog wel wat ipé op de buik over blijft.

Stats:

Houtsoorten: ipé, bamboe
Lengte: 78 inch
Trekgewicht: 40 lbs op 30 inch
Extra’s: meranti tip overlays, dubbele nok voor spankoord, leren handvat


Fotos:

Korte pyramide holmengaard

pyramide holmengaard

Langer is beter?

Ik had nog een wat korter stuk ipé liggen, toch maar eens gemeten hoe kort deze nu was: 60 inch! Da’s dus 152 cm… hmmmmm, ach dat moet kunnen met een stukje bamboe op de rug. En om het nog spannender te maken maken we de uiteinden stijf en lekker lang zoals bij een holmengaard model. De buigende delen van dit boogje zijn dus relatief kort. Mooie test om te kijken wat ipé nu kan hebben op de buik.
Ondanks het korte model toch maar wat stukken mahonie in de tips gelijmd om ze lichter te maken en het geheel zonder reflex opgelijmd. Dit korte model met dunne stijve uiteinden resulteerd ondanks het lage trekgewicht in een bijzonder felle en snelle boog!

Stats:

Houtsoorten: ipé, bamboe
Lengte: 6o inch
Trekgewicht: 42 lbs op 28 inch
Handvat: esdoorn, padoek, bamboe
Extra’s: esdoorn en meranti tip overlays

Reflex deflex tri-lam

reflex deflex

Drie lagen buigen in reflex deflex

Na een aantal drielaags longbows met o.a. esdoorn, padoek, purperhart en bamboe als kern begin ik de performance en looks van deze meerlaagse modellen te waarderen. De volgende moet dus weer een drielaags model worden! Nu zijn de verhalen over de performance en soepele schoten van een reflex/deflex model erg positief dus dit wil ik natuurlijk ook een proberen.

Om te beginnen een soort mal gemaakt van een paar balken om de boog tijdens het oplijmen de juiste reflex en deflex te geven. Dit getest met een strook bamboe en ipé om te kijken hoe de gebogen vorm er nou uit gaat zien. Bogenbouwen doe ik vooral op het oog dus afgezien van meten hoe lang een boogstaaf is meet ik verder niks.

Daarna een stuk eik als kern gekozen, deze houtsoort is niet heel licht maar lijmt wel erg makkelijk. Omdat dit een eerste test is voor een reflex deflex model heb ik de kern geen taper gegeven en is deze over de volledige lengte ongeveer 4 mm dik.

Na het oplijmen van de drie lagen een dag in de klemmen laten opdrogen en de dag erna een aantal dunne laagjes hout als handvat opgelijmd. Deze dunne laagjes buigen lekker makkelijk mee met de deflex in het midden en zien er wat mij betreft ook erg decoratief uit.
Na het tillerwerk met vers uitgezaagd hoekig handvat moest ik natuulijk eerst eens schieten, wat een feest! Wat ze zeggen over de soepelheid en snelheid van deze bogen is zeker waar! Daarna weer afgewerkt met danisch oil en later een handvat van paracord eromheen gewikkeld.

Stats:

Houtsoorten: ipé, eik, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 42 lbs op 28 inch
Handvat:eik, meranti, esdoorn, acacia
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Hazelaar recurve

hazelaar recurve

Kromme tak nog krommer maken: hazelaar recurve!

Na een paar boardbows en flatbows uit een stam wilde ik nu eens een recurve in een boog uit een stam maken. Omdat ik nog genoeg hazelaar had liggen en omdat het zo fijn werkt snel een stam gespleten en in de basisvorm gehakt. Ik maak de recurves meestal als ik de boog zo ver heb dat de armen net beginnen te buigen. (Na het floortilleren) Dit stuk hazelaar was best krom en met een flinke s-vorm in één van de armen. Mooi stuk hout om mee te experimenteren! Het buigen ging na een uurtje stomen erg makkelijk. Na een paar dagen drogen de boog verder getillerd en wat pijlen mee geschoten.
De pees liep alleen zeker twee cm naast het handvat door de kromme boogstaaf. Hier moesten we wat aan doen dus de boog met het handvat boven de stoompot gehangen en een uurtje laten stomen. Daarna door wat gewichten aan één kant te hangen het handvat gebogen totdat de pees door het midden liep.
Na het inschieten de boog wat “aangekleed” met een beetje verf en wat draadjes als contrast en het handvat gewikkeld met hennep. Daarna afgewerkt met Danish oil. De cambiumlaag was bij deze boog goed blijven zitten en ik vond het eigenlijk zonde om die eraf te schrapen.

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
handvat:hennep wikkel
Extra’s: ipé tip overlays, geverfde uiteinden en middenstuk, randen van servingdraad


Fotos: