Meidoorn Flatbow

Meidoorn Flatbow

Lokale houtsoorten

Één van mijn bogenbouw missies is om van zoveel mogelijk witte houtsoorten uit de buurt een boog te maken, op dit moment is hazelaar duidelijk mijn favoriet maar dat heeft meer te maken met het feit dat het voor mij zo makkelijk te vinden is.
Ik was al een tijdje op zoek naar een stuk meidoorn voor een meidoorn Flatbow maar kon nergens een recht stuk vinden dat in ieder geval lang genoeg was voor een halve boog. Op een gegeven moment tijdens een zoektocht naar wat hazelaar draai ik me om en zowaar…. Er staat er gewoon een op mijn pad;-)
Er zat een flinke “dogleg” aan één kant en aan de andere kant kwam onder de bast een lange scheur/inkeping tevoorschijn met een twist van 45 graden, hmmmm gaan we hier wel mee verder?
Na zeker 6 hittebehandelingen om de twist aan de ene en de kromme poot aan de andere kant eruit te krijgen hebben we er toch een boog uit gekregen. Waarschijnlijk wat “overbuild” maar een leuk experiment!

Update: Ik heb deze boog inmiddels wat bijgewerkt door vooral de laatste 20 cm van beide armen smaller en dunner te maken:

Meidoorn flatbow

Stats:

Houtsoort: meidoorn
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 56 lbs op 28 inch
handvat: opgelijmd stukje acacia
Extra’s: Hard maple tip overlays


Fotos:

Reflex deflex mollegabet

Reflex deflex mollegabet

Verschillende stijlen combineren

De mollegabet die ik voor mijn dochter gemaakt heb is nogsteeds één van de fijnste bogen om mee te schieten. Het is maar een boog van 30 pond maar toch erg snel en soepel. Nu had ik eerder geprobeerd een mollegabet voor mezelf te maken, maar die had ik veel te dun gemaakt bij de overgang van de stijve uiteinden naar het buigende deel. Die was dus ontploft na een paar keer schieten, oeps foutje;-)
Nu liep ik al een tijdje met het idee om de reflex/deflex boog te combineren met een mollegabet. Deflex vanuit de handvaten en de reflex in de stijve tips lijmen. Om de reflex er iets makkelijker in te krijgen heb ik stukken padoek op de ipé gelijmd en daar later de bamboe overheen gelijmd. De overige stukken padoek gebruikt op het handvat en de powerlam om te voorkomen dat het handvat loslaat tijdens het buigen.

Stats:

Houtsoorten: ipé, padoek, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
handvat:acacia, padoek
Extra’s: padoek inserts in uiteinden, padoek powerlam, zebrano tip overlays


Foto’s:

Hazelaar HLD

hazelaar hld

Geen platte buik

Eén van mijn favoriete bogenbouwers die vaak bogen post op het primitive archer forum is Simon Siess (primitive-bows.com) uit Duitsland. Hij maakt echt prachtige bogen en is een paar jaar geleden begonnen met zogenaamde “Hollow Limb Design” bogen. Hij heeft de theorie dat vooral bij kleine diameter takken het uithollen van de armen aan de buikzijde een betere verspreiding van de druk oplevert, alsmede een lichter totaalgewicht. Dit wilde ik al een tijd proberen dus een redelijk dunne tak genomen om een hazelaar hld testen.

Het uithollen van de armen in eerste instantie met een hole steekbeitel gedaan en later met een schraapstaal. Dit werkte eigenlijk erg makkelijk met hazelaar. Gaat niet erg snel natuurlijk maar je hebt fantastische controle.

Omdat ik erg van selfbows met “flipped tips” hou en om de boog nog wat meer te laten werken voor de test heb ik na het eerste opspannen de tips dus gebogen met stoom. De boog kwam precies op 50 pond op 28 inch uit en heeft tot op heden bijna geen set. Dit is best bijzonder voor een 64 inch selfbow met recurves.
Omdat dit een relatief dunne tak was en ik deze over de lengte gespleten heb vond ik het handvat wat dun dus daar heb ik nog een stuk mahonie opgelijmd.

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
Handvat: mahonie, paracord wikkel
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Ipé bamboe pyramide

pyramide boog

Pyramide boog

Na een aantal verschillende pyramidebogen en de laatste korte “pyramide holmengaard achtige” wilde ik nu een wat langere versie met een iets hoger trekgewicht maken. Iets langer omdat dit soepel schiet, en wat zwaarder om de pijlsnelheid wat op te krikken.
Geen pijloplegger deze keer maar wel een deuk in het handvat omdat dit erg fijn in de hand ligt. Ik maak deze deuk altijd in het exacte midden waardoor de boog goed balanceert in de hand.
Met een paar inch reflex opgelijmd en de tips smal gemaakt om de handschok te minimaliseren en de pijlsnelheid te verhogen.
Het donkere bamboe op sommige plekken nog wat donkerder gemaakt met wat verf en afgewerkt met danish oil.
Tot op heden één van mijn favoriete bogen om mee te schieten!

Stats:

Houtsoort: ipé met bamboe rug
Lengte: 68 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
Handvat: acacia, mahonie, geperst bamboe
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Korte pyramide holmengaard

pyramide holmengaard

Langer is beter?

Ik had nog een wat korter stuk ipé liggen, toch maar eens gemeten hoe kort deze nu was: 60 inch! Da’s dus 152 cm… hmmmmm, ach dat moet kunnen met een stukje bamboe op de rug. En om het nog spannender te maken maken we de uiteinden stijf en lekker lang zoals bij een holmengaard model. De buigende delen van dit boogje zijn dus relatief kort. Mooie test om te kijken wat ipé nu kan hebben op de buik.
Ondanks het korte model toch maar wat stukken mahonie in de tips gelijmd om ze lichter te maken en het geheel zonder reflex opgelijmd. Dit korte model met dunne stijve uiteinden resulteerd ondanks het lage trekgewicht in een bijzonder felle en snelle boog!

Stats:

Houtsoorten: ipé, bamboe
Lengte: 6o inch
Trekgewicht: 42 lbs op 28 inch
Handvat: esdoorn, padoek, bamboe
Extra’s: esdoorn en meranti tip overlays

Hazelaar recurve

hazelaar recurve

Kromme tak nog krommer maken: hazelaar recurve!

Na een paar boardbows en flatbows uit een stam wilde ik nu eens een recurve in een boog uit een stam maken. Omdat ik nog genoeg hazelaar had liggen en omdat het zo fijn werkt snel een stam gespleten en in de basisvorm gehakt. Ik maak de recurves meestal als ik de boog zo ver heb dat de armen net beginnen te buigen. (Na het floortilleren) Dit stuk hazelaar was best krom en met een flinke s-vorm in één van de armen. Mooi stuk hout om mee te experimenteren! Het buigen ging na een uurtje stomen erg makkelijk. Na een paar dagen drogen de boog verder getillerd en wat pijlen mee geschoten.
De pees liep alleen zeker twee cm naast het handvat door de kromme boogstaaf. Hier moesten we wat aan doen dus de boog met het handvat boven de stoompot gehangen en een uurtje laten stomen. Daarna door wat gewichten aan één kant te hangen het handvat gebogen totdat de pees door het midden liep.
Na het inschieten de boog wat “aangekleed” met een beetje verf en wat draadjes als contrast en het handvat gewikkeld met hennep. Daarna afgewerkt met Danish oil. De cambiumlaag was bij deze boog goed blijven zitten en ik vond het eigenlijk zonde om die eraf te schrapen.

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
handvat:hennep wikkel
Extra’s: ipé tip overlays, geverfde uiteinden en middenstuk, randen van servingdraad


Fotos:

Hickory pyramide

hickory pyramide

hickory pyramide met backing

Op de verschillende bogenbouwers forums lees je vaak over zogenaamde pyramide bogen. Deze kunnen erg efficient zijn als je ze goed bouwt, helemaal als je de pyramide vorm wat verder trekt en er een eiffeltoren vorm van maakt. Hier wilde ik me nog niet aan wagen maar een pyramide leek me wel wat. Hier koos ik een stuk hickory voor maar omdat de draad niet helemaal jofel liep heb ik er een backing van gestoomd bamboe op gelijmd. Deze boog recht opgelijmd (tegenwoordig lijm ik er reflex in)
Nu is hickory niet heel goed in compressie dus de combinatie met bamboe kan wat te veel zijn voor de buik. Dit werkte gelukkig prima. Ik wilde ook eens een pijloplegger in het handvat maken dus hup de decoupeerzaag erin en hopen dat je niet te ver zaagt.

Stats:

Houtsoorten: hickory, bamboe
Lengte: 70 inch
Trekgewicht: 38 lbs op 28 inch
handvat: meranti, essen, mahonie, zebrano, leren wikkel
Extra’s: zebrano en meranti tip overlays, ingezaagde pijloplegger


Fotos:

Asymetrische reflex deflex

asymetrische reflex deflex

Lange werparm

Laatst een heel aantal verhalen gelezen over voor en nadelen van een asymetrische boog.
Er zijn mensen die zeggen dat een boog fijner schiet als de pijl exact door het midden van de boog gaat en er zijn mensen die zeggen dat een langere bovenste arm voorkomt dat deze te veel belast wordt.
Er kwam niet echt een conclusie uit of het beter was of niet dus dan zit er niks ander op dan het zelf maar eens te proberen.
De bovenste werparm is 5 cm langer dan de onderste en de pijloplegger zit precies in het midden van de boog.
De reflex en deflex in deze boog iets minder extreem gemaakt en deze keer een esdoorn kern gekozen voor het contrast tussen de donkere ipé en de gestoomde bamboe. De bamboe op de rug wat kleurverloop gegeven en afgewerkt met Danish oil.

Stats:

Houtsoorten: ipé, amerikaans esdoorn, gestoomde bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
Handvat: acacia, meranti, padoek
Extra's: zebrano tip overlays


Fotos:

Ipé Mollegabet

mollegabet

Oeroud model in een nieuw jasje

Na het lezen van de 4 delen van “the traditional bowyers bible” en veel goede berichten op internet over ipé en bamboe bogen had ik besloten me hier ook eens aan te wagen. Een paar stukken ipé en bamboe gekocht en wat nu?
Eerder had ik een essen mollegabet uit één stuk gemaakt dus het idee was om er nu een van ipé te maken. Omdat ipé een extreem zware houtsoort is en omdat een mollegabet pas echt goed tot zijn recht komt met lichte lange tips heb ik stukken mahonie in de tips tussen het ipé en de bamboe gelijmd. Hier meteen een beetje reflex toegevoegd omdat dit er gewoon mooi uitziet.
Het tilleren van een mollegabet is eigelijk redelijk eenvoudig omdat de dikte van je werpparmen over het buigende deel bijna overal hetzelfde is.
De boog afgewerkt met Danish oil en een leren handvat. De boog heb ik specifiek gemaakt voor mijn dochter en ze schiet er inmiddels al een jaar elke week mee.

Stats:

Houtsoorten: ipé, mahonie, bamboe
Lengte: 68 inch
Trekgewicht: 30 lbs op 28 inch
handvat:vuren, iep, leren wikkel
Extra’s: mahonie inserts in uiteinden, zebrano tip overlays


Foto’s

Hazelaar holmengaard

hazelaar holmengaard boog

Eerste “echte” boogstaaf

Na een aantal bogen van gezaagde planken van de houthandel wilde ik toch eens een boog uit een stam maken. Daar komt meteen al de eerste adder onder het gras: hoe kom ik aan een stam en wat voor een houtsoort moet dat dan worden? Gelukkig had ik ergens gelezen dat hazelaar een mooie houtsoort is om bogen van te maken en toevallig groeien er duizenden hazelaars bij mij in de buurt!

Nadat ik een mooi stuk hazelaar gevonden had heb ik de stam meteen in een grove vorm uitgehakt met een kapmes en daarna een paar weken binnen laten drogen. Daarna begon het fijnere werk, tilleren! De stam had flink wat knoesten en oneffenheden op de rug, dit maakt het niet makkelijker. Dus rustig verder schrapen en zo begon het langzaam op een boog te lijken en was mijn eerst “echte” self bow een feit!

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 68 inch
Trekgewicht: 38 lbs op 28 inch
Extra’s: leren handvat, amerikaans noten tip overlays


Fotos: