Maple core longbow

maple core longbow

Kleur contrast

De vorige drielaags longbow was me erg goed bevallen dus nu wilde ik er ook een voor mezelf. Wederom wilde ik ipé op de buik en omdat ik goede dingen gelezen heb over amerikaanse/canadese esdoorn wilde ik dit als kern gebruiken. Esdoorn is relatief licht en kan erg goed tegen scheurkrachten, perfect om als kern te verlijmen dus! Voor het kleurcontrast een gestoomde donkere bamboe backing die ik nog wat donkerder wilde maken op de naden van het bamboe met verf.
De kern weer getaperd van 5mm in het midden tot 1.5mm bij de tips en opgelijmd met een lichte reflex. Om de boog lekker snel te maken is hij over het geheel erg smal gemaakt. Nadat ik er een paar keer mee geschoten had vond ik hem nog iets te zwaar dus heb ik er nog ongeveer 5 pond vanaf geschraapt tot 45 pond.

Stats:

Houtsoorten: ipé, amerikaans esdoorn, bamboe
Lengte: 72 inch
Trekgewicht: 45 lbs op 28 inch
handvat:leren wikkel met zwart draad
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Tri-lam longbow

Tri-lam longbow

Lange jan

Een vriend van me die een half jaar met een fiberglas recurve van de club had geschoten vond het tijd worden om met een houten boog te gaan schieten. Hij wilde graag een longbow dus dit leek me een mooie kans om een meerlaags boog te maken. Ik vind ipé een fantastische houtsoort en helemaal in combinatie met bamboe maar het is wel een zware houtsoort. Die vriend van me is twee meter lang dus de longbow moest ook minstens zo lang worden. Om nog een beetje een efficiente boog over te houden heb ik in het midden een laag padoek gelijmd. Deze laag is getaperd naar de uiteinden zodat er bij de slanke tips nog wel wat ipé op de buik over blijft.

Stats:

Houtsoorten: ipé, bamboe
Lengte: 78 inch
Trekgewicht: 40 lbs op 30 inch
Extra’s: meranti tip overlays, dubbele nok voor spankoord, leren handvat


Fotos:

Iepen longbow

iep longbow

Overal buigen

Na een aantal flatbows moest ik een natuurlijk een keer een longbow of in ieder geval een in het handvat buigende boog maken. Nu had ik een balk iepen liggen maar de draad liep niet helemaal 100% recht dus dit was meteen een goede reden om eens een backing te gebruiken. De keuze was simpel want ik had inmiddels ook wat hickory balken aangeschaft. Een dunne strook hickory gezaagd en dit op het inmiddels in vorm gezaagde stuk iepen gelijmd met witte houtlijm. Na een paar dagen tilleren een ietwat licht uitgevallen longbow die echter wel enorm soepel schiet. Deze boog wordt inmiddels al een jaar gebruikt door een dame op de club.

Stats:

Houtsoort: iep met hickory backing
Lengte: 70 inch
Trekgewicht: 35 lbs op 28 inch
Handvat: Leren wikkel vastgezet met nylon draad
Extra’s: rosewood tip overlays


Foto’s: