Hazelaar HLD

hazelaar hld

Geen platte buik

Eén van mijn favoriete bogenbouwers die vaak bogen post op het primitive archer forum is Simon Siess (primitive-bows.com) uit Duitsland. Hij maakt echt prachtige bogen en is een paar jaar geleden begonnen met zogenaamde “Hollow Limb Design” bogen. Hij heeft de theorie dat vooral bij kleine diameter takken het uithollen van de armen aan de buikzijde een betere verspreiding van de druk oplevert, alsmede een lichter totaalgewicht. Dit wilde ik al een tijd proberen dus een redelijk dunne tak genomen om een hazelaar hld testen.

Het uithollen van de armen in eerste instantie met een hole steekbeitel gedaan en later met een schraapstaal. Dit werkte eigenlijk erg makkelijk met hazelaar. Gaat niet erg snel natuurlijk maar je hebt fantastische controle.

Omdat ik erg van selfbows met “flipped tips” hou en om de boog nog wat meer te laten werken voor de test heb ik na het eerste opspannen de tips dus gebogen met stoom. De boog kwam precies op 50 pond op 28 inch uit en heeft tot op heden bijna geen set. Dit is best bijzonder voor een 64 inch selfbow met recurves.
Omdat dit een relatief dunne tak was en ik deze over de lengte gespleten heb vond ik het handvat wat dun dus daar heb ik nog een stuk mahonie opgelijmd.

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
Handvat: mahonie, paracord wikkel
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Hazelaar recurve

hazelaar recurve

Kromme tak nog krommer maken: hazelaar recurve!

Na een paar boardbows en flatbows uit een stam wilde ik nu eens een recurve in een boog uit een stam maken. Omdat ik nog genoeg hazelaar had liggen en omdat het zo fijn werkt snel een stam gespleten en in de basisvorm gehakt. Ik maak de recurves meestal als ik de boog zo ver heb dat de armen net beginnen te buigen. (Na het floortilleren) Dit stuk hazelaar was best krom en met een flinke s-vorm in één van de armen. Mooi stuk hout om mee te experimenteren! Het buigen ging na een uurtje stomen erg makkelijk. Na een paar dagen drogen de boog verder getillerd en wat pijlen mee geschoten.
De pees liep alleen zeker twee cm naast het handvat door de kromme boogstaaf. Hier moesten we wat aan doen dus de boog met het handvat boven de stoompot gehangen en een uurtje laten stomen. Daarna door wat gewichten aan één kant te hangen het handvat gebogen totdat de pees door het midden liep.
Na het inschieten de boog wat “aangekleed” met een beetje verf en wat draadjes als contrast en het handvat gewikkeld met hennep. Daarna afgewerkt met Danish oil. De cambiumlaag was bij deze boog goed blijven zitten en ik vond het eigenlijk zonde om die eraf te schrapen.

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
handvat:hennep wikkel
Extra’s: ipé tip overlays, geverfde uiteinden en middenstuk, randen van servingdraad


Fotos:

Essen recurve

essen recurve

Essen balk

Na de workshop bij Erwin had ik de smaak goed te pakken. Ik wilde meer bogen bouwen! Ik had bij Erwin meteen een stuk essen meegenomen zodat ik thuis aan een nieuwe kon beginnen zonder eerst naar de houthandel te gaan voor een goed stuk bogenhout.
Op internet al verschillende houten recurves gezien dus dat wilde ik ook eens proberen. Een vorm van afvalhout voor de recurve gemaakt en de uiteinden van de boogstaaf verhit met stoom boven een pan met kokend water. Daarna de tips met de hand over de vorm gebogen, fantastisch hoe je zo hout kunt buigen!

Stats:

Houtsoort: essen
Lengte: 70 inch
Trekgewicht: 30 lbs op 28 inch
Handvat: Mahonie, leer


Fotos: