Reflex deflex tri-lam

reflex deflex

Drie lagen buigen in reflex deflex

Na een aantal drielaags longbows met o.a. esdoorn, padoek, purperhart en bamboe als kern begin ik de performance en looks van deze meerlaagse modellen te waarderen. De volgende moet dus weer een drielaags model worden! Nu zijn de verhalen over de performance en soepele schoten van een reflex/deflex model erg positief dus dit wil ik natuurlijk ook een proberen.

Om te beginnen een soort mal gemaakt van een paar balken om de boog tijdens het oplijmen de juiste reflex en deflex te geven. Dit getest met een strook bamboe en ipé om te kijken hoe de gebogen vorm er nou uit gaat zien. Bogenbouwen doe ik vooral op het oog dus afgezien van meten hoe lang een boogstaaf is meet ik verder niks.

Daarna een stuk eik als kern gekozen, deze houtsoort is niet heel licht maar lijmt wel erg makkelijk. Omdat dit een eerste test is voor een reflex deflex model heb ik de kern geen taper gegeven en is deze over de volledige lengte ongeveer 4 mm dik.

Na het oplijmen van de drie lagen een dag in de klemmen laten opdrogen en de dag erna een aantal dunne laagjes hout als handvat opgelijmd. Deze dunne laagjes buigen lekker makkelijk mee met de deflex in het midden en zien er wat mij betreft ook erg decoratief uit.
Na het tillerwerk met vers uitgezaagd hoekig handvat moest ik natuulijk eerst eens schieten, wat een feest! Wat ze zeggen over de soepelheid en snelheid van deze bogen is zeker waar! Daarna weer afgewerkt met danisch oil en later een handvat van paracord eromheen gewikkeld.

Stats:

Houtsoorten: ipé, eik, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 42 lbs op 28 inch
Handvat:eik, meranti, esdoorn, acacia
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *