Reflex deflex mollegabet

Reflex deflex mollegabet

Verschillende stijlen combineren

De mollegabet die ik voor mijn dochter gemaakt heb is nogsteeds één van de fijnste bogen om mee te schieten. Het is maar een boog van 30 pond maar toch erg snel en soepel. Nu had ik eerder geprobeerd een mollegabet voor mezelf te maken, maar die had ik veel te dun gemaakt bij de overgang van de stijve uiteinden naar het buigende deel. Die was dus ontploft na een paar keer schieten, oeps foutje;-)
Nu liep ik al een tijdje met het idee om de reflex/deflex boog te combineren met een mollegabet. Deflex vanuit de handvaten en de reflex in de stijve tips lijmen. Om de reflex er iets makkelijker in te krijgen heb ik stukken padoek op de ipé gelijmd en daar later de bamboe overheen gelijmd. De overige stukken padoek gebruikt op het handvat en de powerlam om te voorkomen dat het handvat loslaat tijdens het buigen.

Stats:

Houtsoorten: ipé, padoek, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
handvat:acacia, padoek
Extra’s: padoek inserts in uiteinden, padoek powerlam, zebrano tip overlays


Foto’s:

Eik reflex deflex

Eik reflex deflex

In opdracht

Na een aantal reflex/deflex modellen heb ik steeds een en ander aangepast aan de hand van ervaringen door het schieten van deze modellen, in dit model heb ik de deflex vanuit het handvat iets minder gemaakt en de reflex in de tips juist wat meer. De reflex zit er in opgespannen vorm nog mooi in maar wordt tijdens het uittrekken langzaam recht tot fulldraw. In combinatie met de deflex is dit een erg soepele boog om uit te trekken.
De kern is gemaakt van een strook eik en deze is getaperd van 5 mm in het midden naar 1 mm naar de uiteinden onder de tip. Deze boog is speciaal gemaakt voor een clublid en heeft dan ook zijn specifieke specificaties van 38 lbs op 26 inch treklengte.

Stats:

Houtsoorten: ipé, eik, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 38 lbs op 26 inch
handvat:acacia, eik
Extra’s: zebrano tip overlays


Fotos:

Reflex deflex tri-lam

reflex deflex

Drie lagen buigen in reflex deflex

Na een aantal drielaags longbows met o.a. esdoorn, padoek, purperhart en bamboe als kern begin ik de performance en looks van deze meerlaagse modellen te waarderen. De volgende moet dus weer een drielaags model worden! Nu zijn de verhalen over de performance en soepele schoten van een reflex/deflex model erg positief dus dit wil ik natuurlijk ook een proberen.

Om te beginnen een soort mal gemaakt van een paar balken om de boog tijdens het oplijmen de juiste reflex en deflex te geven. Dit getest met een strook bamboe en ipé om te kijken hoe de gebogen vorm er nou uit gaat zien. Bogenbouwen doe ik vooral op het oog dus afgezien van meten hoe lang een boogstaaf is meet ik verder niks.

Daarna een stuk eik als kern gekozen, deze houtsoort is niet heel licht maar lijmt wel erg makkelijk. Omdat dit een eerste test is voor een reflex deflex model heb ik de kern geen taper gegeven en is deze over de volledige lengte ongeveer 4 mm dik.

Na het oplijmen van de drie lagen een dag in de klemmen laten opdrogen en de dag erna een aantal dunne laagjes hout als handvat opgelijmd. Deze dunne laagjes buigen lekker makkelijk mee met de deflex in het midden en zien er wat mij betreft ook erg decoratief uit.
Na het tillerwerk met vers uitgezaagd hoekig handvat moest ik natuulijk eerst eens schieten, wat een feest! Wat ze zeggen over de soepelheid en snelheid van deze bogen is zeker waar! Daarna weer afgewerkt met danisch oil en later een handvat van paracord eromheen gewikkeld.

Stats:

Houtsoorten: ipé, eik, bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 42 lbs op 28 inch
Handvat:eik, meranti, esdoorn, acacia
Extra’s: ipé tip overlays


Fotos:

Asymetrische reflex deflex

asymetrische reflex deflex

Lange werparm

Laatst een heel aantal verhalen gelezen over voor en nadelen van een asymetrische boog.
Er zijn mensen die zeggen dat een boog fijner schiet als de pijl exact door het midden van de boog gaat en er zijn mensen die zeggen dat een langere bovenste arm voorkomt dat deze te veel belast wordt.
Er kwam niet echt een conclusie uit of het beter was of niet dus dan zit er niks ander op dan het zelf maar eens te proberen.
De bovenste werparm is 5 cm langer dan de onderste en de pijloplegger zit precies in het midden van de boog.
De reflex en deflex in deze boog iets minder extreem gemaakt en deze keer een esdoorn kern gekozen voor het contrast tussen de donkere ipé en de gestoomde bamboe. De bamboe op de rug wat kleurverloop gegeven en afgewerkt met Danish oil.

Stats:

Houtsoorten: ipé, amerikaans esdoorn, gestoomde bamboe
Lengte: 66 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
Handvat: acacia, meranti, padoek
Extra's: zebrano tip overlays


Fotos: