Hazelaar recurve

hazelaar recurve

Kromme tak nog krommer maken: hazelaar recurve!

Na een paar boardbows en flatbows uit een stam wilde ik nu eens een recurve in een boog uit een stam maken. Omdat ik nog genoeg hazelaar had liggen en omdat het zo fijn werkt snel een stam gespleten en in de basisvorm gehakt. Ik maak de recurves meestal als ik de boog zo ver heb dat de armen net beginnen te buigen. (Na het floortilleren) Dit stuk hazelaar was best krom en met een flinke s-vorm in één van de armen. Mooi stuk hout om mee te experimenteren! Het buigen ging na een uurtje stomen erg makkelijk. Na een paar dagen drogen de boog verder getillerd en wat pijlen mee geschoten.
De pees liep alleen zeker twee cm naast het handvat door de kromme boogstaaf. Hier moesten we wat aan doen dus de boog met het handvat boven de stoompot gehangen en een uurtje laten stomen. Daarna door wat gewichten aan één kant te hangen het handvat gebogen totdat de pees door het midden liep.
Na het inschieten de boog wat “aangekleed” met een beetje verf en wat draadjes als contrast en het handvat gewikkeld met hennep. Daarna afgewerkt met Danish oil. De cambiumlaag was bij deze boog goed blijven zitten en ik vond het eigenlijk zonde om die eraf te schrapen.

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 64 inch
Trekgewicht: 50 lbs op 28 inch
handvat:hennep wikkel
Extra’s: ipé tip overlays, geverfde uiteinden en middenstuk, randen van servingdraad


Fotos:

Hazelaar holmengaard

hazelaar holmengaard boog

Eerste “echte” boogstaaf

Na een aantal bogen van gezaagde planken van de houthandel wilde ik toch eens een boog uit een stam maken. Daar komt meteen al de eerste adder onder het gras: hoe kom ik aan een stam en wat voor een houtsoort moet dat dan worden? Gelukkig had ik ergens gelezen dat hazelaar een mooie houtsoort is om bogen van te maken en toevallig groeien er duizenden hazelaars bij mij in de buurt!

Nadat ik een mooi stuk hazelaar gevonden had heb ik de stam meteen in een grove vorm uitgehakt met een kapmes en daarna een paar weken binnen laten drogen. Daarna begon het fijnere werk, tilleren! De stam had flink wat knoesten en oneffenheden op de rug, dit maakt het niet makkelijker. Dus rustig verder schrapen en zo begon het langzaam op een boog te lijken en was mijn eerst “echte” self bow een feit!

Stats:

Houtsoort: hazelaar
Lengte: 68 inch
Trekgewicht: 38 lbs op 28 inch
Extra’s: leren handvat, amerikaans noten tip overlays


Fotos:

Essen recurve

essen recurve

Essen balk

Na de workshop bij Erwin had ik de smaak goed te pakken. Ik wilde meer bogen bouwen! Ik had bij Erwin meteen een stuk essen meegenomen zodat ik thuis aan een nieuwe kon beginnen zonder eerst naar de houthandel te gaan voor een goed stuk bogenhout.
Op internet al verschillende houten recurves gezien dus dat wilde ik ook eens proberen. Een vorm van afvalhout voor de recurve gemaakt en de uiteinden van de boogstaaf verhit met stoom boven een pan met kokend water. Daarna de tips met de hand over de vorm gebogen, fantastisch hoe je zo hout kunt buigen!

Stats:

Houtsoort: essen
Lengte: 70 inch
Trekgewicht: 30 lbs op 28 inch
Handvat: Mahonie, leer


Fotos:

Essen Flatbow Workshop

Essen Flatbow

Hulp is onderweg…

Na mijn eerste probeersel wilde ik meteen verder met een nieuwe flatbow maar het ontbrak me nog wat aan zelfvertrouwen. Toen contact opgenomen met Erwin Blom van bthbogen en een paar weken later was het tijd voor de workshop. Super leuke dag gehad en thuis gekomen met een mooie essen flatbow en nog een extra stuk hout om meteen een volgende te beginnen.

Stats:

Houtsoort: essen
Lengte: 70 inch
Trekgewicht: 48 lbs op 28 inch
Extra’s: rosewood tip overlays


Fotos:

De allereerste flatbow

Grenen Flatbow

Een Flatbow van de bouwmarkt?

Voor ik een workshop bogenbouwen had gedaan had ik op de site van Jan van der Veen een stukje gelezen over hoe je van een plank van de bouwmarkt een boog kon maken.
Dit leek me een goede eerste test dus ik ben aan de slag gegaan met niks anders dan een “5 euro bak” rasp en een handzaag. Een enorme hoeveelheid zweet en een week of wat later hadden we een boog, nouja soort van. Op een evenement wat goedkope pijlen gekocht en zowaar, we konden er mee schieten;-)

Stats:

Houtsoort: grenen
Lengte: 70 inch
Trekgewicht: 27 lbs op 28 inch